Information från närpolisen i Täby

Oktober 2015

 

Information från narpolisen i Täby

 

Närpolisen i Täby vill gå ut och varna for ett nytt fenomen i samband med inbrott.

Efter ett antal inbrott i lagenheter där man inte har kunnat konstatera några skador på varken lås eller dörr, har misstanken om att dyrk använts till tillhållarlåset och därefter en "slunga" (en konstruktion där man via brevinkastet går in med ett verktyg där man kan vrida upp vredet på låset) for att via brevlådeinkastet på dörren komma åt att vrida på låsvredet på insidan.

Det har varit allmänt känt att tillhållarlåsen inte skall gå att dyrka, fram tills man anträffat en dyrk och den har visat sig fungera. Det finns för närvarande två sätt att undvika inbrott på detta sätt. Ett enkelt och relativt billigt sätt, och ett dyrare sätt.

 

1. Montera en kåpa på insidan av dörren som täcker låsvredet vilket gör det omöjligt att få upp låset med slungan. Enkelt och relativt billigt.

 

2. Byt ut det vanliga låset mot ett så kallat hemma bekvämt och borta säkert lås, där man innan man stänger dörren petar ner en liten knapp på låsstolpen och därefter låser dörren med nyckel utifrån. Nar man gjort detta blir vredet på insidan spärrat, och lösgörs först när man använder nyckel och låser upp. En dyrare metod.

 

Styrelsen