Några energitankar

Säkert så tänker ni alla redan på detta - men en liten påminnelse...

Vi kan alla hjälpas åt att spara på både våra egna kostnader men även minska på våra gemensamma – de gemensamma kommer visa sig i höjda avgifter!

Förutom nedanstående så kan man fundera på att låta bli torkrum och torktumlare och låta tvätten torka hängande i lägenheten! Har man golvvärme och handdukstork så drar dessa en hel del el!

1. Värna om värmen – undvik stora möbler framför elementet

Tänk på hur du möblerar och var du ställer stora möbler. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer till exempel en soffa eller säng framför elementet. Långa och allt för täckande gardiner framför elementet bör också undvikas.

2. Släck all onödig belysning och byt till lågenergilampor

Byt ut dina glödlampor mot lågenergilampor. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. Kom även ihåg att släcka lyset när du går ut från rummet. En del tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte. Så släck all onödig belysning.

3. Duscha snabbt och effektivt

Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara så mycket som 60 liter vatten.


4. Sätt locket på kastrullen

Använd locket på kastrullen när du lagar mat så kokar det snabbare och du sparar runt 30 procent mer energi. Och visste du att det ofta räcker med lite vatten i botten, exempelvis när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

5. Diska med full maskin

Om du har en diskmaskin i din lägenhet så försök att undvika att diska för hand. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare. 

Skrapa av matresterna från tallriken istället för att skölja. Kör sedan alltid med en full diskmaskin. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran.

6. Tvätta med full maskin

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Så försök ha som regel att inte tvätta om du inte kan fylla upp en hel maskin. 

7. Tina fryst mat i kylen istället för i mikron

Om du ska tina upp mat från din frys ska du låta den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den. Planera din middag så du redan kvällen innan kan ta fram det ur frysen. Låt det tina sakta i kylskåpet.

8. Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Många av oss borstar våra tänder och rakar oss medans kranen står och rinner. Om du stänger av kranen under de tre minuterna du borstar tänderna så sparar du 36 liter vatten. Och eftersom vi alla borstar tänderna två gånger per dag, så betyder det 72 liter per dag.

Vi behöver alla vara rädda om vårt dricksvatten och hjälpas åt med att minska på den onödiga vattenförbrukningen.

9. Frosta av frysen med jämna mellanrum

Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken. 

10. Ladda lätt med en laddningsstation

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Det är dessutom en brandrisk. Ordna en laddningsstation för alla uppladdningsbara leksaker, mobiltelefoner och spel. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av så fort den inte används. Det är inte bara energieffektivt utan smidigt – och du vet alltid var du har laddaren.